Lubisz kreatywność w kuchni? Oto 5 ciekawych pomysłów na domowe przysmaki dla psa


"Przez żołądek do serca" - do tej prawdy czworonogów przekonywać nie trzeba. Chciałbyś przygotować coś dla pupila, ale nie wiesz, co by to mogło być? Sprawdź nasze pomysły na domowe przysmaki dla psa!

Jak wyczarować coś dobrego w kuchni dla psa? Jeśli lubisz piec ciasta i ciasteczka, spędzać czas na wymyślaniu różnych potraw, to na pewno zainteresują cię poniższe przepisy na domowe pyszności dla twojego pupila. Czasami warto przygotować „coś ekstra”, czyż nie? Oto 5 ciekawych pomysłów na domowe przysmaki dla psa.

1. Zdrowe chipsy

Chipsy z marchewki, jabłek bądź batatów możesz chrupać razem ze swoim psem. Ważne jednak, aby nie dodawać do nich żadnych przypraw. Wykonanie tych przysmaków jest bardzo proste! Wystarczy kilka sztuk warzyw i piekarnik z termoobiegiem. Użyj takiej ilości warzyw, jak dużo chcesz otrzymać chipsów – to już zależy od ciebie.

Ważne, aby marchewki lub bataty pokroić bardzo cienko. Plasterki należy wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, a następnie piec przez około pół godziny w temperaturze 100 stopni C. Nie masz piekarnika z termoobiegiem? Rozgrzej go wtedy do 150 stopni, włóż pokrojone warzywa i – jak zaczną zmieniać powoli kształt – wyłącz piekarnik i zostaw w nim chipsy do ostygnięcia. Obserwuj co jakiś czas, czy już są gotowe, czyli suche i chrupiące. Najczęściej pieczenie trwa 30 minut, a dosuszanie około 20 minut. Bataty mogą suszyć się nieco dłużej niż marchewka czy jabłko. Pamiętaj, że im grubsze plasterki, tym dłużej będzie trwał cały proces. Proste? Proste! Po wystudzeniu możesz chrupać razem z pupilem albo zostawić jako nagrody do treningu.

2. Mięsne paseczki

Twój psiak nie lubi za bardzo marchewki czy innych warzyw? Możesz przygotować mu suszone, mięsne paski. Sam wiesz, jakie mięso najbardziej lubi twój pies bądź jakiego nie może jeść, jeśli jest akurat alergikiem. U jednych sprawdzi się filet z indyka, drudzy wybiorą wołowinę albo jeszcze inne, dowolne mięso. Ważne, aby było chude!

Mięsa niczym nie przyprawiamy. Podobnie jak warzywa, kroimy je bardzo cienko. Jeśli paski będą cieniutkie i małe, to szybciej się ususzą. Pamiętaj, że im bardziej mięso będzie wysuszone, tym dłuższy termin ważności smakołyków. Możesz je wówczas przechowywać w szklanym, zamkniętym słoiku. Najlepiej jednak, aby zostało zjedzone w przeciągu kilku dni. Do przygotowania mięsnych paseczków możesz użyć suszarki do grzybów lub piekarnika.

Jeśli wybierzesz piekarnik, użyj patyczków do szaszłyków i nabij na nie mięso, a następnie zawieś na kracie piekarnika i ustaw temperaturę na 70 stopni C. Suszenie mięska trwa kilka godzin. Jak poznać, że przysmaki są już gotowe? Plasterek jest giętki i łatwo go przełamać. Możesz pokroić go na drobne części i użyć jako wyśmienitej nagrody podczas treningu z psem.

3. Pasztetowe ciasteczka

To jest prawdziwy hit! Potrzebujesz 60 dkg dobrej jakości pasztetowej, dwóch szklanek mąki i dwa jajka. Wykonanie pasztetowych ciasteczek nie jest trudne, a twój psiak oszaleje na ich punkcie. Rewelacyjnie mogą sprawdzić się podczas uczenia psa nowych umiejętności. Jak je przygotować? Wszystkie składniki należy wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut. Gotowe! Po ostudzeniu można zawołać czworonożnego przyjaciela na degustację.

4. Muffiny dla psa

Burak to kolejne warzywo, które może jeść twój pupil. Warto przygotować z niego puchate, przepyszne muffiny! Co będzie ci potrzebne? 200 ml wody, jeden burak, twaróg, dwie szklanki pełnoziarnistej mąki, trzy jajka i foremki do muffinek.

Uwaga, nie jest to przepis dla psów, które nie tolerują laktozy. Tym, które ją tolerują, nieco twarogu w przepisie nie zaszkodzi, jednak jeśli wiesz, że twój psiak po jakiejkolwiek ilości nabiału ma biegunki, wybierz dla niego inne przysmaki.

Wracając do przepisu… Buraczka należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Potem wymieszać z pozostałymi składnikami za pomocą miksera. Tak przygotowane ciasto wlewamy do foremek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez około 40 minut. Jeśli ciasto jest suche również w środku babeczek, wyjmujemy je i studzimy.

5. Rybne ciacha

Twój pupil uwielbia rybę? Możesz mu przygotować rybne ciacha! Potrzebne ci będą dwie puszki tuńczyka (w sosie własnym), dwa jajka i półtorej szklanki mąki, aby można było zrobić dość gęste ciasto, które wyrabiamy dłońmi albo za pomocą miksera. Formujemy ciasteczka i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przysmaki z tuńczyka pieczemy w temperaturze 170 stopni C tak długo, aż będą suche w środku.

Domowe przysmaki dla psa

Pamiętajcie, że wszystko z umiarem. Przepisy należy także dostosować do konkretnego psa. Jednemu nie zaszkodzą muffiny z odrobiną serka, ale innemu mogą. Jeden psiak nie będzie przepadał za marchewką, inny „da się za nią pokroić”. Jednak z beta-karotenem także warto uważać. Postępujmy zawsze ostrożnie. Sami najlepiej znamy swojego psa i wiemy, za czym przepada, a co mu zaszkodzi. A może warto uruchomić kreatywność w kuchni i przygotować jeszcze coś innego? Tylko koniecznie wcześniej sprawdź listę rzeczy jadalnych dla pupila! Ciasteczka ze szkodliwym dla psów awokado na pewno nie będą dobrym pomysłem…

A jakie są wasze ulubione przepisy na domowe przysmaki dla psa?

Autor: Agnieszka Czylok