05.02.2013

Kiedy pies polubił skrobię

author-avatar.svg

psy.pl

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę

Gdy człowiek zaczął prowadzić osiadły tryb życia i uprawiać rośliny, pojawiło się więcej odpadków, co przyciągnęło do ludzkich osad wilki, które musiały się przystosować do jedzenia pokarmów zawierających skrobię, i tak doszło do ich udomowienia – taką hipotezę bada genetyk ewolucyjny Erik Axelsson z uniwersytetu w Uppsali w Szwecji.

fot. Thinkstock

Erik Axellson i zespół naukowców analizowali genetyczne różnice między wilkami a psami i znaleźli je w systemie nerwowym, co ich nie zdziwiło, bo przedstawiciele obu gatunków zachowują się inaczej, ale odkryli też, że trzy kluczowe geny odpowiedzialne za trawienie skrobi są zupełnie inne u psów i u wilków, co ich zaskoczyło.

Axellson przypuszcza, że w czasie, gdy ludzie zaczęli prowadzić osiadły tryb życia i siać zboża oraz uprawiać inne rośliny, zgłodniałe wilki, chcąc się pożywić wytwarzanymi przez nich odpadkami, musiały się przystosować. Żeby skuteczniej kraść śmieci, musiały się stać mniej płochliwe – stąd genetyczne różnice w systemie nerwowym między nimi a psami. A z kolei, żeby dobrze trawić roślinne odpadki zawierające skrobię, musiały dostosować do tego swój układ pokarmowy. Zdaniem Axellsona tylko wilki, które były w stanie to zrobić, przetrwały i to one były przodkami psów.

co białka. Pierwszy krok w tym kierunku mięsożerny wilk zrobił prawdopodobnie dziesiątki tysięcy lat temu, gdy zbliżył się do człowieka i zmienił dietę z mięsnej na roślinną. MC 

 

Podziel się tym artykułem:

author-avatar.svg
psy.pl

Psy.pl to portalu tworzony przez specjalistów, ekspertów ale przede wszystkim przez miłośników zwierząt.

Polecane przez redakcję

Reklama
Koty i Psy - E-booki

Pobierz darmowy ebook o rasach psów

Zapisz się na newsletter i odbierz ebook „50 ras w sam raz do kochania” całkowicie za darmo

Zapisz się