25.04.2012
Wilczy apetyt
psy.pl
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Zwyczaje żywieniowe wolnożyjących wilków, które osiem lat temu przybyły na tereny Niemiec Wschodnich z Polski, naukowcy przebadali po to, aby określić jakie zwierzęta stanowią pokarm wilków.
fot. Thinkstock
W 1990 r., gdy wytępiono prawie wszystkie wilki, w Niemczech uznano ten gatunek za chroniony, co pozwoliło powrócić wielu stadom. Z obawą przyjęli to mieszkańcy, szczególnie rolnicy i myśliwi. Zwyczaje żywieniowe wilków od dawna stanowią bowiem przedmiot legend i uprzedzeń – powszechnie uważa się, że atakują one ludzi i zabijają zwierzęta gospodarskie.
Naukowcy z Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung przebadali ponad trzy tysiące próbek wilczego kału i ustalili dietę łużyckich wilków. Dzikie zwierzęta kopytne stanowią 96 proc., z czego najczęściej ofiarą padają sarny (50 proc.), a rzadziej jelenie i dziki (10 proc.). 3 proc. diety stanowią zające, a zwierzęta gospodarskie mniej niż 1 proc. Dla porównania w Polsce wilki żywią się głównie jeleniami, zapewne z powodu lepszych warunków do życia tych zwierząt. Zdaniem badaczy tak długo, jak liczba dzikich zwierząt będzie wystarczająca, wilki nie zmienią swoich upodobań i nie będą atakowały gospodarstw czy pasących się owiec.
Obecnie na terenie Niemiec Wschodnich przebywa dziewięć stad wilków, które opiekują się 34 młodymi. MU
Psy.pl to portalu tworzony przez specjalistów, ekspertów ale przede wszystkim przez miłośników zwierząt.