29.11.2020
Antyoksydanty dla psa. Dlaczego warto je podawać?
Aleksandra Prochocka
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Antyoksydanty to ważny element psiej diety. Dlaczego warto podawać je domowemu czworonogowi i w jakich pokarmach jest ich najwięcej?
fot. Shutterstock
O roli przeciwutleniaczy słyszał każdy człowiek, który dba o swoje zdrowie. Jednak antyoksydanty mają także korzystne działanie na nasze psiaki! Jak wzbogacić dietę czworonoga o te substancje i w czym mogą pomóc zwierzakowi?
Czym są antyoksydanty?
Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, to substancje mające przeogromny wpływ na zdrowie każdego człowieka i zwierzęcia. Mają one zdolność do neutralizowania toksycznych wolnych rodników, które powstają podczas procesów metabolicznych. Zbyt duża ilość wolnych rodników w organizmie skutkuje stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami zawartych w komórkach białek, tłuszczy i cząsteczek DNA. Takie zachwianie równowagi negatywnie odbija się na zdrowiu organizmu, może przyspieszać procesy starzenia się i zwiększać ryzyko chorób nowotworowych. Występujące przede wszystkim w roślinach naturalne antyoksydanty mogą neutralizować wolne rodniki jeszcze zanim dojdzie do uszkodzenia komórek i dzięki temu przeciwdziałać ich szkodliwemu działaniu. Do takich substancji zalicza się między innymi:
- witamina C
- beta-karoten
- witamina E
- likopen
- luteina
- zeaksantyna
- selen
- cynk
Przeciwutleniacze powinny znaleźć się w diecie każdego psa. Szczególnie ważne będą dla czworonogów cierpiących na stany zapalne skóry, układu pokarmowego czy stawów, przewlekłe infekcje, choroby serca i nowotwory. Również starsze psy skorzystają na dodatkowej dawce antyoksydantów, gdyż zapobiegają one procesom starzenia się i opóźniają pojawianie się objawów demencji.
Jak wzbogacić dietę psa o antyoksydanty?
Naturalne przeciwutleniacze znajdziemy w wielu warzywach i owocach. Szczególnie dużą zawartość związków fenolowych i zeaksantyny mają wszelkie owoce jagodowe – borówki, truskawki, jagody, żurawina i maliny. Ich dodatek w diecie psa niweluje wolne rodniki niszczące komórki nerwowe u starszych czworonogów. Owoce dzikiej róży zawierają natomiast wysokie dawki witaminy C, która hamuje wytwarzanie się związków odpowiadających za powstawanie procesów nowotworowych. Karotenoidy znajdziemy za to we wszystkich pomarańczowych i czerwonych warzywach, takich jak dynia, słodkie ziemniaki czy marchew. Na szczególną uwagę zasługuje likopen, który obecny jest w pomidorach – jego właściwości pozwalają zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i stabilizują ciśnienie krwi.
Należy pamiętać, że zawartość antyoksydantów w warzywach i owocach gotowanych, smażonych lub pieczonych znacząco się zmniejsza. Dlatego jeśli chcemy wzbogacić dietę domowego czworonoga w przeciwutleniacze, powinniśmy podawać mu takie dodatki przede wszystkim na surowo. Domowym zwierzakom nie wolno podawać ludzkich suplementów zawierających wysokie dawki witaminy C, E, karotenoidów, selenu czy cynku – może to doprowadzić do przedawkowania tych substancji!
Specjalista do spraw żywienia psów, zoopsycholog, wolontariusz w Schronisku na Paluchu. Absolwentka studiów magisterskich na Wydziale Nauk o Zwierzętach, SGGW.
Zobacz powiązane artykuły
01.07.2025
Boczek dla psa. Czy pies może jeść boczek?
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Boczek wydaje się dobrym przysmakiem dla psów – w końcu to kawałek mięsa. Jednak czy na pewno pies może go jeść bez żadnych ograniczeń? Sprawdź, czy psu można dać boczek!
undefined
26.06.2025
Mity o suchej karmie. Czego nie mówią nam producenci karm?
Ten tekst przeczytasz w 4 minuty
Karmisz swojego pupila suchą karmą? Nie ma w tym nic złego, ale powinieneś wiedzieć, co trafia do miski twojego pupila... Poznaj najpopularniejsze mity o suchej karmie dla psów!
undefined
24.06.2025
Czy śledzie dla psa są zdrowe i bezpieczne?
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Śledzie mają cenne wartości odżywcze i mogą znaleźć się w diecie naszych pupili. Jednak chcąc podać psu kawałek śledzia musimy zachować ostrożność!
undefined