Co gotować psu? Zasady domowego żywienia psa! - Psy.pl
Co gotować psu, pies z jedzeniem

Co gotować psu? Zasady domowego żywienia psa!

Co gotować psu, by było smacznie i zdrowo? Mięso, ryż, warzywa – z tych składników samodzielnie przygotujemy jedzenie dla psa.

Większość właścicieli psów podaje swoim pupilom suchą karmę. I nie ma w tym nic złego –jest to wygodne, proste i na pewno bezpieczne, bo skład gotowej karmy opracowują specjaliści, którzy tak dobierają proporcje, by psu niczego nie brakowało. Nie oznacza to jednak, że jak za dawnych czasów nie można gotować psom posiłków samemu. Oczywiście, że można! Trzeba tylko wiedzieć, jak to robić, by pies był zdrowy i w dobrej kondycji. Skład idealnej psiej diety domowej roboty to: mięso, wypełniacz, warzywa w równych proporcjach (1 : 1 : 1). Zatem sprawdź, co gotować psu, by dostarczyć mu wszystkich niezbędnych składników.

Jakie te porcje?

Gdy już zdecydujemy się na karmienie psa jedzeniem przygotowywanym samodzielnie i wiemy co gotować psu, pojawia się problem: a ile tego właściwie podawać? I jak często? Sprawa jest prosta – dorosłego psa karmimy dwa razy dziennie, przy czym porcja poranna i wieczorna są takiej samej wielkości. Szczeniaki częściej (tu warto poradzić się weterynarza).

Jeśli chodzi o ilość pożywienia, jaką pies powinien dostawać, to jest to 5% jego masy ciała na dzień. Przykładowo – pies ważący 30 kg zje 1,5 kg gotowanego pożywienia dziennie, a więc jedna porcja powinna ważyć 750 g.

Co gotować psu?

Posiłek dla psa powinien być dobrze zbilansowany. Dzięki temu, że dostarczysz psu, jak najwięcej niezbędnych składników zapewnisz mu prawidłowy rozwój. Zatem, co gotować psu, by niczego mu nie zabrakło?

Mięso

To konieczny składnik domowego posiłku. Dostarcza białko, niezbędne, by organizm funkcjonował prawidłowo. Najlepsze są drób (kurczak, indyk, kaczka) i wołowina. Sprawdzi się też królik czy jagnięcina, a także ryba.

Gotujmy tylko mięso z chrząstkami, a nie kości, które po ugotowaniu są ostre i niebezpieczne. Dobrze jest też zmieniać rodzaj mięsa w ramach jednego gatunku, to znaczy np. z kurczaka ugotujmy raz korpus, raz udko, a raz pierś.

Pies je zielonej miski
fot. Shutterstock

Wypełniacz

Ma on przede wszystkim… wypełniać psi żołądek, czyli sprawiać, by pies był najedzony. Ale nie tylko – węglowodany to podstawowe źródło energii, bez którego tkanki nie pracowałyby dobrze.

Do wypełnienia psiego żołądka nadają się: ryż (biały lub brązowy), makaron, ziemniaki (świeżo ugotowane, nie z lodówki) i kasza (choć nie każdy pies ją toleruje). Ciekawym pomysłem są też płatki owsiane.

Warzywa

Witaminy, minerały i błonnik to główne składniki warzyw. Są zdrowe i niezbyt kaloryczne, więc nie tuczą. W dodatku dobrze wpływają na trawienie.

Psom można podawać: marchewkę, pietruszkę, groszek, dynię, burak, brokuł, kalafior, paprykę, jarmuż, sałatę, szpinak, cukinię, kabaczek.

Dodatki

Czy te trzy elementy wystarczą? Jak najbardziej, ale dobrze jest od czasu do czasu uzupełnić porcję zdrowymi dodatkami.

Pani karmi psa
fot. Shutterstock

A co do tego?

Smaczne i zdrowe – oto dodatki, którymi warto urozmaicić domowe, gotowane jedzenie dla psa.

Olej i oliwa

Każdy rodzaj tłuszczu jest atrakcyjnym dodatkiem do psiego jedzenia, bo to tłuszcz sprawia, że staje się ono smakowite. Najlepiej podawać oliwę lub olej – lniany, z ogórecznika, z łososia, choć nadaje się też rzepakowy czy słonecznikowy.

Tłuszcze roślinne wspierają proces trawienia, zawierają witaminy i poprawiają kondycję skóry i sierści.

DAWKOWANIE: Dwa razy w tygodniu dodaj łyżkę (dla psa powyżej 15 kg) lub łyżeczkę (dla małego psa) oliwy lub oleju do porcji jedzenia. Ponieważ olej tuczy, zmniejsz wtedy ilość pokarmu.

Pies je arbuza
fot. Shutterstock

Jajko

Zawiera makro- i mikroelementy, witaminy A i E, biotynę i łatwo przyswajalne białko. Najlepiej jajko ugotować, by uniknąć ryzyka zakażenia salmonellą.

DAWKOWANIE: Jedno ugotowane jajko w tygodniu podaj psu na deser po posiłku lub rozgnieć je i posyp nim jedzenie w misce.

Twaróg, jogurt, kefir

Nabiał to dla psa dobre źródło wapnia, ale też witamin i minerałów. Jogurt naturalny i kefir zawierają bakterie, które dobrze wpływają na układ pokarmowy. Trzeba tylko pamiętać, by produkty, które podajemy psu, miały niską zawartość soli i jak najmniej tłuszczu.

DAWKOWANIE: 3-4 łyżki twarogu, jogurtu (tylko naturalnego!) lub kefiru dodaj do porcji jedzenia raz w tygodniu. Zmieniaj rodzaje nabiału w kolejnych tygodniach.

Owoce

Choć owoce nie są stałym elementem psiego pożywienia, warto je dodawać. Ale z umiarem, bo zawierają sporo cukru. Większość psów je jednak lubi i chętnie zjada śniadanie pachnące… truskawkami. Poza tym to źródło witamin, minerałów i błonnika. Psom można podawać: jabłka, gruszki, banany, maliny, melony, arbuzy, truskawki, borówki, jagody.

DAWKOWANIE: Dodanie pokrojonych jabłek czy bananów (2-3 łyżki) kilka razy w tygodniu jest bezpieczne, a jeśli mamy wątpliwości, czy nie dajemy ich zbyt często, poradźmy się weterynarza.

Autor: Aleksandra Więcławska
Chcesz dać głos i ocenić?
Dołącz do naszego stada – zarejestruj się!
Ocena użytkowników

Dodaj komentarz

Zaloguj się do swojego konta lub skomentuj anonimowo. Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *