Gotujesz dla psa i szukasz inspiracji? Tak może wyglądać tygodniowy jadłospis dla twojego pupila!


Samodzielne przygotowywanie posiłków dla psa to nie lada wyzwanie. Nie masz pomysłu, co możesz mu ugotować? Oto przykładowy jadłospis na cały tydzień!

Gotowanie posiłków dla psa to zdrowa alternatywa dla podawania wysoko przetworzonych karm. Jednak gotowanie to nie taka prosta sprawa! Dieta zwierzaka musi być nie tylko smaczna, ale także dostosowana do jego indywidualnych potrzeb. Jeśli chcemy przygotować dla psa idealny jadłospis, musimy wziąć pod uwagę wiele czynników! Jak to zrobić?

Indywidualnie dopasowany jadłospis

Tak jak w przypadku ludzi, odpowiednie żywienie może zapewnić psu zdrowie i energię. Jednak by tak się stało, dieta domowego czworonoga musi odpowiadać jego indywidualnym potrzebom. Ułożenie idealnego jadłospisu dla psa wymaga więc uwzględnienia szeregu cech naszego pupila.

Wiek

Dla wielu psiarzy oczywiste jest, że inaczej należy żywić szczeniaka, a inaczej psa dorosłego lub w podeszłym wieku. Chodzi tu nie tylko o ilość podawanych psu posiłków. Rosnący organizm potrzebuje nie tylko dobrej jakości białka, które staje się budulcem dla ciała i zapewniającego energię tłuszczu, ale także całej gamy mikro- i makroelementów. Ich ilość zależeć będzie też od docelowej wielkości pupila i tempa jego wzrostu. Jadłospis dla szczeniąt musi więc być ułożony z wyjątkową ostrożnością, dlatego karmienie rosnących psów dietą domową wymagać będzie pomocy psiego dietetyka. Starsze, mało aktywne zwierzaki będą natomiast potrzebowały stosunkowo mniej białka – by nie obciążać nadmiernie ich nerek – i ograniczonej ilości tłuszczu z uwagi na ryzyko otyłości.

Aktywność

Poziom aktywności czworonoga to coś, co koniecznie należy uwzględnić, układając jadłospis. Psy pracujące i sportowe będą wymagały odpowiednio zwiększonych dawek energii w postaci dodatkowego tłuszczu. Natomiast kanapowe psiaki wymagają na co dzień znacznie mniejszych dawek kalorii.

Wielkość

Wielkość psa to informacja konieczna do ustalenia prawidłowej wielkości posiłków. Przyjmuje się, że psiak średniej wielkości powinien dziennie dostawać porcje ważące około 2-3% tego, co on sam. Przykładowo – dwudziestokilogramowy, średnio aktywny zwierzak powinien dziennie zjeść 400-500 gramów jedzenia. Jednak nie zawsze ustalenie wielkości posiłków jest takie proste. Miniaturowe psiaki potrzebują procentowo znacznie większych ilości jedzenia (nawet do 5%), natomiast czworonogi o dużych rozmiarach – o wiele mniejszych porcji (ok 1%).

jadłospis
fot. Shutterstock

Stan zdrowia

Układanie diety dla zdrowych czworonogów jest stosunkowo proste. Problem zaczyna się w przypadku zwierzaków, które borykają się z jakimiś problemami zdrowotnymi. O ile przy takich chorobach jak zwyrodnienia stawów, nużyca czy zapalenie ucha wystarczy podawać psu dodatkowo odpowiednie suplementy zalecone przez weterynarza, o tyle ułożenie dobrego jadłospisu dla psa z cukrzycą, niewydolnością nerek czy zapaleniem trzustki może być naprawdę trudne. Na chorych zwierzakach nie warto przeprowadzać eksperymentów. Bezpieczniej będzie udać się po poradę do psiego dietetyka lub po prostu zdecydować się na wysokiej jakości karmę weterynaryjną.

Alergie i nietolerancje pokarmowe

Dobry jadłospis to taki, który zakłada duże zróżnicowanie posiłków. Domowo żywione czworonogi potrzebują różnorodnej diety, która zapewni im odpowiednią dawkę aminokwasów, kwasów tłuszczowych i witamin. Gotowana dieta może obejmować wszystkie rodzaje mięsa dostępne na rynku… Oprócz tych, na które nasz zwierzak ma alergię lub reaguje biegunką. Podejrzane o wywoływanie nieprawidłowych reakcji gatunki mięsa należy wykluczyć z diety, nawet jeśli będzie to oznaczało karmienie psiaka tylko drobiem lub samymi rybami.

Tygodniowy jadłospis dla psa

Oto przykładowy jadłospis na tydzień dla dwudziestokilogramowego kanapowca w podeszłym wieku. Z racji swojej niskiej aktywności i wieku, psiak ten nie potrzebuje dużych ilości jedzenia ani wysokich dawek białka czy tłuszczu. Dzienna ilość jedzenia wynosi około 350 g.

fot. Shutterstock

Poniedziałek

  • jajko kurze – 45 g
  • wątroba cielęca – 25 g
  • cielęcina karkówka z tłuszczem – 180 g
  • marchewka gotowana – 50 g

suplementy:

  • skorupki jaj – 2,5 g
  • drożdże – 2 g
  • spirulina – 2 g
  • kryl lub olej z łososia – 6 g
  • algi morskie – 3 g

Wtorek

  • jajko kurze – 45 g
  • cielęcina udziec – 90 g
  • chuda wołowina – 90 g
  • serca wołowe – 25 g
  • brokuły gotowane – 50 g

suplementy:

  • skorupki jaj – 2,5 g
  • drożdże – 2 g
  • spirulina – 2 g
  • kryl lub olej z łososia – 6 g
  • algi morskie – 3 g

Środa

  • średnio tłusta wołowina – 65 g
  • chuda wołowina – 155 g
  • serca wołowe – 25 g
  • tarte jabłko – 20 g
  • burak gotowany – 30 g

suplementy:

  • skorupki jaj – 2,5 g
  • drożdże – 2 g
  • spirulina – 2 g
  • kryl lub olej z łososia – 6 g
  • algi morskie – 3 g

Czwartek

  • jajko kurze – 45 g
  • mięso z uda indyka bez skóry – 180 g
  • serca z indyka – 45 g
  • pietruszka gotowana – 20 g
  • kalafior gotowany – 30 g

suplementy:

  • skorupki jaj – 2,5 g
  • drożdże – 2 g
  • spirulina – 2 g
  • kryl lub olej z łososia – 6 g
  • algi morskie – 3 g

Piątek

  • jajko kurze – 45 g
  • łosoś – 180 g
  • wątroba z indyka – 45 g
  • marchewka gotowana – 50 g

suplementy:

  • skorupki jaj – 2,5 g
  • drożdże – 2 g
  • spirulina – 2 g
  • kryl lub olej z łososia – 6 g
  • algi morskie – 3 g

Sobota

  • mięso z królika – 225 g
  • wątroba z kurczaka – 45 g
  • dynia gotowana – 30 g
  • cukinia – 20 g

suplementy:

  • skorupki jaj – 2,5 g
  • drożdże – 2 g
  • spirulina – 2 g
  • kryl lub olej z łososia – 6 g
  • algi morskie – 3 g

Niedziela

  • średnio tłusta wołowina – 65 g
  • chuda wołowina – 155 g
  • serca wołowe – 25 g
  • tarte jabłko – 20 g
  • cukinia – 30 g

suplementy:

  • skorupki jaj – 2,5 g
  • drożdże – 2 g
  • spirulina – 2 g
  • kryl lub olej z łososia – 6 g
  • algi morskie – 3 g

Jak przygotować posiłek dla psa?

Posiłki składające się z wymienionych składników można podawać zarówno na surowo, jak i gotowane.

Na surowo…

W przypadku, gdy wybierzemy opcję na surowo, wszystkie komponenty diety możemy po prostu wrzucić razem do miski i podać psu. Jedynie suplementy wymagają zmieszania z wodą, by nie wzleciały w powietrze i nie dostały się do płuc zwierzaka, gdy czworonóg weźmie gwałtowniejszy wdech nad miską.

Możemy też podzielić dzienną ilość jedzenia na dwie porcje – w zależności od naszych preferencji rozdzielić mięso od warzyw lub mieszankę podzielić na dwie części o równej wielkości. Części mięsne można przygotowywać zawczasu, kupując jednorazowo większe ilości mięsa, dzieląc je na odpowiednie porcje i przechowując w zamrażalniku.

Gotowane…

Gotowanie posiłków wymaga natomiast pamiętania o kilku prostych zasadach. Mięso (gotowane według naszej preferencji – razem z warzywami lub osobno) należy gotować jak najkrócej, by ograniczyć straty cennych witamin. Najlepiej używać do tego jak najmniejszej ilości wody, która po gotowaniu zawierać będzie dużo białka i potrzebnego psu tłuszczu – warto ją więc dodać do gotowego posiłku. Ewentualne kości znajdujące się w kupionym mięsie należy usunąć jeszcze przed gotowaniem. Natomiast suplementy powinny być dodane dopiero po całkowitym wystudzeniu posiłku. Tak jak w przypadku wersji surowej, porcje na dany dzień można przygotowywać hurtowo i przechowywać w zamrażalniku, w podpisanych dniem tygodnia pudełkach.

Pamiętaj – jedzenie dla psa należy podawać w temperaturze pokojowej! Świeżo ugotowaną porcję trzeba więc dokładnie ostudzić, a rozmrożony w lodówce posiłek należy wyjąć odpowiednio wcześnie i pozwolić mu się ogrzać na kuchennym blacie.

Autor: Aleksandra Prochocka